=MEER Innovatieprijs 2011

Winnaars van de Innovatieprijs zijn bekend!

€ 30.000 voor winnend idee: Cordless DeLight

Mechtild Paauwe, vormgever/ontwerper en
JanKees van Maldegem, uurwerkspecialist hebben donderdagavond 6 oktober bij wehkamp.nl in Zwolle de =MEER Innovatieprijs voor co-creatie ontvangen van gedeputeerde Theo Rietkerk. Deze jaarlijkse prijs van de provincie Overijssel is voor de vierde keer uitgereikt.

Een lamp laten branden dankzij uurwerktechnieken?
De piëzotechniek is in een nieuw jasje gestoken! Via trillingen kan vanuit bepaalde materialen duurzame energie opgewekt worden. In dit project zorgt het uurwerkmechanisme voor de noodzakelijke trillingen. Deze energie wordt gebruikt voor een eenvoudige goed vormgegeven lamp.

Het was een spannende strijd. Tijdens de prijsuitreiking boden de juryleden spontaan hun steun aan. Het winnende team mag zich melden bij het Venturelab Twente en zal ook worden ondersteund bij het verbeteren van zijn businessplan door B&M Business Development. Architect Iris Schutten gaat samen met hen kijken naar de invulling van de vormgeving voor andere doelgroepen.

Buiten gebaande paden
De prijs is een stimulans voor ondernemers en creatieve professionals. Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van provincie Overijssel zegt hierover: "Juist de creatieve sector heeft een andere manier van kijken, zorgt ervoor dat ondernemers buiten de gebaande paden treden. Creativiteit voegt waarde toe. Een beter product, een efficiënter proces, een mooier design. Het leidt tot innovaties op verschillende niveaus: dit alles zorgt voor een betere concurrentiepositie." Vier teams bestaande uit een mkb-ondernemer én een creatieve professional zijn die avond de strijd aan gegaan.

Creëren van werkgelegenheid
Dat is het uitgangspunt voor het instellen van deze prijs. Provincies en gemeenten stimuleren co-creatie. Dat betekent bij =MEER dat mkb-ondernemers en creatieve professionals samenwerken aan innovatie én een gedegen businessplan. Het winnende team heeft de jury overtuigd en laat zien dat creatieve uitwisseling en krachtenbundeling kan leiden tot een vernieuwend en duurzaam idee met toekomstperspectief. De prijs is onderdeel van het Programma cultuur en economie van de provincie Overijssel.

De vier genomineerde projecten: De Balein Boot (Giethoorn/Amsterdam), Groenlicht! (Zwolle/Wageningen), CordlessDeLIGHT (Deventer/Den Nul) en iDea (Enschede/Amsterdam).

Duidelijke ontwikkeling
Dit jaar wordt duidelijk zichtbaar dat duurzaamheid en vermarkten van nieuwe technologieën een vlucht neemt. Veel deelnemers aan de prijsvraag hebben vanuit deze invalshoeken een projectvoorstel ingediend. De genomineerde projecten draaien onder meer om energieopwekking en - gebruik, technische innovatie, nieuwe productiemethoden en duurzame materiaalkeuze.

Jury
De vakjury bestaat uit: Jaap Beernink (voorzitter Technologie Kring Twente en eigenaar B&M Business Development), Aard Groen (hoogleraar Innovatief Ondernemerschap - Universiteit Twente en verbonden aan het Venturelab) en Iris Schutten (architect).

Foto's
Voor foto's van de prijsuitreiking, klik dan hier

Terug naar Activiteiten