Natural Farm Lab

Natuurlijk vee houden voor iedereen

Hoe kunnen veehouders, dierenartsen, consumenten en beleidsmakers geïnspireerd worden om de mogelijkheden van natuurlijk vee houden te verkennen? Ontwerpers Matthijs Bosman, Lobke Meekes en Martina Florians gaan met dit vraagstuk aan de slag in het project Natural Farm Lab. Natural Farm Lab is een samenwerking van Agri meets Design met Kunstenlab, provincie Overijssel en Stichting Natural Livestock Farming.

Natuurlijk vee houden is een werkwijze die uitgaat van het agro-ecologische gedachtegoed. Daarbij staat het versterken van natuurlijke processen en balans tussen mens, dier en bodem centraal. Die betere balans past in een wijdverbreide trend van streven naar duurzaamheid.  

De principes en mogelijkheden van natuurlijk vee houden zijn nu nog alleen bekend bij experts. Stichting Natural Livestock Farming en provincie Overijssel vinden het van belang dat deze vorm van vee houden gangbaar wordt en dat veehouders en dierenartsen het in hun dagelijkse praktijk gaan toepassen.

Onorthodox
Matthijs Bosman, Lobke Meekes en Martina Florians, de drie ontwerpers die deelnemen aan het project, werden geselecteerd uit een groep van acht ontwerpers. Zij zijn gekozen vanwege hun analytische houding, bijzondere insteek, sterke inhoudelijke vragen en de verwachting dat ze vanuit een onorthodoxe blik een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan dit actuele vraagstuk.
 

Martina Florians
Martina Florians houdt zich momenteel bezig met de blauwe economie. De blauwe economie hangt een andere manier van economisch denken aan: voorzie in de basisbehoefte van de mens aan wat lokaal voorhanden is. Het blauwe businessmodel gaat uit van de output van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces.

Bekijk hier het filmpje van Martina Florians met toelichting over haar project. 


Lobke Meekes

Lobke Meekes laat zich in haar werk inspireren door mensen en landschappen. Ze gaat daarbij op zoek naar dat ene moment waarbij er verbinding ontstaat tussen mensen onderling of contact met het landschap. 

Lees hier een interview met Lobke Meekes over dit bijzondere project en haar concept.
Bekijk hier het filmpje van Lobke Meekes  


Matthijs Bosman

Matthijs Bosman is filmmaker en beeldend kunstenaar. Met zijn werk vergroot hij onderdelen van het dagelijks leven uit door deze te romantiseren en op een onverwachte wijze weer aan kijker te tonen.

Lees hier het interview met Matthijs Bosman over zijn project 'Superland'
Bekijk hier het filmpje van Matthijs Bosman 

Humor

De ene ontwerper benadert het thema vanuit het sociale aspect en individuele communicatie, de ander doet dat meer vanuit positieve beeldvorming en zet middelen in als humor en omdraaiing. De uiteindelijke resultaten worden in december 2017 gepresenteerd.

Bekijk hier de teaser die Matthijs Bosman heeft gemaakt. 
Bekijk hier de commercial die Matthijs Bosman heeft gemaakt. 

Agri meets Design is door provincie Overijssel en Stichting Natural Livestock Farming gevraagd om op creatieve wijze een bijdrage te leveren aan het aantrekkelijk en toegankelijk maken van de principes van natuurlijk vee-houden bij een brede groep mensen. Agri meets Design werkt in de traject samen met Kunstenlab uit Deventer.