INSTRUMENTS MAKE PLAY

Tentoonstelling met installaties, instrumenten, bijzondere uitgaven en geluidskunst

18 november t/m 7 januari 2018 

OHM (GEERT-JAN HOBIJN, RADBOUD MENS, GIJS GIESKES), KAREL VAN DER EIJK, JEROEN DIEPENMAAT, TOM VERBRUGGEN, TRISTAN PERICH, OLE NIELING, DIANNE VERDONK, ELI GRAS, RADBOUD MENS, RICHARD BULTITUDE, SINTA WULLUR, TAPETRONIC, BOT en HARCO RUTGERS

In tentoonstelling INSTRUMENTS MAKE PLAY tonen makers/muzikanten hun zelfgebouwde en uitgevonden instrumenten en installaties. De tentoonstoonstelling maakt deel uit van het gelijknamige festival dat van 1 tot 8 december wordt gehouden in Amsterdam, Rotterdam en Deventer. Het festival start 1 december in Deventer met Live Performances van de instrumentmakers/muzikanten Dianne Verdonk, Karel van der Eijk en Tom Verbruggen. 

Tentoonstelling 
In de tentoonstelling laten de instrumentmakers zien dat het bouwen een interessante esthetiek met zich meebrengt; het gebouwde instrument kan van alles zijn, van een piepklein fluitfrutseltje, een zelf ontworpen stuk elektronica, een manshoge installatie of een afwijkende choreografie van de bespeler tot een totaal nieuwe manier van instrumentenbouw.

OHM ontwikkelt speciaal voor de tentoonstellingruimte in het Kunstenlab een zes-snarige long string, die zelfstandig een compositie ten gehore brengt. ‘Crackle-Canvas’ van Tom Verbruggen is een serie interactieve schilderijen waarvan het canvas als instrumenten kan worden gespeeld. En speel als bezoeker ook zelf met het tafelpvcpijporgel en het potdekselorgel van Karel van der Eijk.

De tentoonstelling is een samenwerking van gastcurator Harco Rutgers (De Perifeer) en Kunstenlab.

Festival INSTRUMENTS MAKE PLAY 
INSTRUMENTS MAKE PLAY is een nieuw festival waarin makers en bespelers van zelf gebouwde en uitgevonden instrumenten centraal staan. In Deventer, Rotterdam en Amsterdam vinden in november en december concerten, tentoonstellingen, workshops, residencies, een beurs en ontmoetingen plaats. Het festival start op 1 december in Deventer met Live Performances van instrumentmakers Dianne Verdonk, Karel van der Eijk en Tom Verbruggen. Meer informatie over het programma en de makers vind je hieronder en op www.instrumentsmakeplay.nl

Festivalprogramma in Deventer: 

Live performances in het Kunstenlab & De Perifeer:

1 december om 20.30 uur: Live Performances van Dianne Verdonk, Karel van der Eijk en Tom Verbruggen. >>

8 december om 20.30 uur: BMB Con. (artists in residence tijdens het festival), Slumberland en Grauton (Karen Geyer). >>

Bestel hier je ticket voor de Live Performances op 1 & 8 december.
Kosten ticket: € 10,- 

Meer informatie over het programma in Rotterdam en Amsterdam vind je op www.instrumentsmakeplay.nl

Festival INSTRUMENTS MAKE PLAY

In het festival staan makers en bespelers van zelfgebouwde en uitgevonden instrumenten centraal. De makers hebben hun instrument zelf ontworpen en bespelen dit instrument meestal ook zelf; dit in contrast met musici die een conventioneel instrument bespelen of makers die hun bouwsels volgens conventionele principes construeren.

Er zit dus één schakel minder tussen de muzikant of de maker en zijn expressie. Dit brengt tegelijkertijd een interessante esthetiek met zich mee; is het niet die van het gebouwde instrument (dat van alles kan zijn, van een piepklein fluitfrutseltje, een zelf ontworpen stuk elektronica tot een manshoge installatie), dan is het wel van de afwijkende choreografie van de bespeler of een totaal nieuwe manier van instrumentenbouw.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de bouwers hun nieuwe instrumenten niet voor eigen gebruik maken. Vooral de laatste tien/vijftien jaar is er een hausse geweest aan bouwers van elektronica, enerzijds uit de circuit bending/noise scene, anderzijds in de modulaire synth scene waar het mogelijk is de meest uitzinnige zelfbouw te combineren met standaard gefabriceerde werkpaardjes dankzij het ‘eurorack’ systeem. Maar er zijn ook veel musici die misschien zelf geen bouwtalent hebben en toch ontevreden zijn met de mogelijkheden die het ‘normale’ instrumentarium hen biedt; het festival is ook bedoeld als eye opener voor hen en als manier om in contact te komen met bouwers die wellicht kunnen maken waar men al jarenlang in het geheim van droomt.

 

Terug naar Tentoonstellingen

Jeroen DiepenmaatKarel van der Eijk